FIZYKA W KUCHNI - Szkoła Podstawowa w Wierzbnej, Wierzbna 2, 37-500 Jarosław

Idź do spisu treści

Menu główne:

Aktualności
FIZYKA W KUCHNI
 
22 października 2018 roku uczniowie klasy 7 po raz kolejny przekonali się jak fascynujące oblicze ma przedmiot jakim jest FIZYKA  – czyli szkolny postrach humanistów i nocny koszmar artystycznych dusz. Ponieważ najlepsze laboratorium możemy znaleźć w kuchni to siódmoklasiści wraz z panią Agnieszką Jedynak postanowili zbadać liczne procesy i zjawiska fizyczne właśnie tam - podczas pieczenia ciasteczek. Badano właściwości fizyczne ciał stałych, cieczy i gazów. Mówiono o zjawiskach: konwekcji, dyfuzji i przewodnictwa cieplnego oraz zasadzie bilansu i przemianach energii.  Ponadto uczniowie wymieniali przewodniki i izolatory ciepła ze swego otoczenia, omawiali rolę izolacji cieplnej. Stosowali się do zasad bezpieczeństwa, dbali o higienę pracy. Mierzyli przy tym takie wielkości fizyczne jak: temperatura, masa, długość, objętość i czas posługując się odpowiednimi przyrządami. Określali oddziaływania i skutki tych oddziaływań. Opisywali siły spójności i przylegania oraz zjawisko napięcia powierzchniowego. A co najważniejsze odkrywali mapę kompetencji społecznych gdyż uczyli się kreatywności, współpracy, pracy w grupie, punktualności, odpowiedzialności. Nabywali umiejętności liderskie, przejmowali inicjatywę oraz dzielili się z innymi -  to najbardziej się podobało koleżankom i kolegom z innych klas J. To była bardzo udana lekcja i na długo pozostanie w pamięci uczniów.
Agnieszka Jedynak
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego